Home > Doa Harian > Doa Sebelum Tidur

Doa Sebelum Tidur

9 January 2008
kumpulan-doa-dalam-al-quran-dan-sunnah_pic005e.png
  • ‘Dengan namaMu ya Allah, aku mati dan hidup.’ (HR. Bukhari dan Muslim 4/2083)
  • ‘Maukah kamu berdua (Rasullah berbicara kepada Ali dan Fathimah ketika mereka berdua meminta pembantu), aku tunjukkan sesuatu yang lebih baik bagi kamu daripada pembantu? Apabila kamu akan tidur, bacalah:

kumpulan-doa-dalam-al-quran-dan-sunnah_pic005f.png

(i) ‘Maha Suci Allah.’ (tiga puluh tiga kali)

(ii) ‘Segala puji bagi Allah.’ (tiga puluh tiga kali)

(iii) ‘Allah Maha Besar.’ (tiga puluh empat kali)

…Sesungguhnya bacaan tersebut lebih baik bagimu daripada seorang pembantu.’ (HR. Muslim dan Bukhari 4/2091)

  • Rasulullah saw. apabila akan tidur di tempat tidurnya pada setiap malam, beliau mengumpulkan dua tapak tangannya. Lalu ditiupnya dan dibacakan Qul huwallaahu ahad, Qul a’uudzu birabbil falaq dan Qul a’uudzu birabbin naas. Kemudian dengan dua tapak tangannya, beliau mengusap tubuh yang dapat dijangkau dengannya. Dimulai dari kepala, wajah dan tubuh bagian depan. Beliau melakukannya tiga kali.’ (HR. Bukhari dan Muslim 4/1723)
  • Rasulullah saw. juga mengatakan: ‘Apabila kamu hendak ke tempat tidurmu, maka bacalah ayat Kursi. Sesungguhnya kamu akan dijaga oleh malaikat yang diutus oleh Allah, dan kamu tidak akan didekati oleh setan hingga waktu pagi.’(HR. Bukhari)
  • Rasulullah saw. juga mengatakan: ‘Barangsiapa yang membaca dua ayat dari akhir surat Al Baqarah di suatu malam, maka dua ayat tersebut akan mencukupinya (memeliharanya dari gangguan syetan dan lain-lain).’ [Al-Baqarah (2): 285-286]

kumpulan-doa-dalam-al-quran-dan-sunnah_pic005a.png

(HR. Bukhari dan Muslim 1/554)

Advertisements
Categories: Doa Harian Tags: , , ,
%d bloggers like this: